Header image

Koukussa mediavälineisiin? – 15.6.2011

Posted by Ulla Harju in Sosiaalinen media | Viestintä ja media

Törmäsin nettitutkimuksillani mielenkiintoisen tutkimukseen, the world UNPLUGGED, jossa yliopisto-opiskelijoilta oli kielletty pääsy eri mediavälineisiin yhden vuorokauden ajaksi. Päivän ajaksi opiskelijat jättivät kaappeihinsa tietokoneet ja kännykät sekä Mp3-soittimet, sanoma- ja aikakauslehdet ja radiot. 24 tunnin hiljaisuuden jälkeen opiskelijoilta kysyttiin heidän reaktioitaan mediapimentoon.

Tutkimuksen toteutti International Center for Media & the Public Agenda (ICMPA), Univeristy of Maryland ja siihen vastasi yli 1 000 yliopisto-opiskelijaa viideltä mantereelta. Suomi ei ollut mukana tutkimuksessa.

Kyseessä oli lyhyt aika ilman mediavälineitä – vain 24 tuntia. Reaktiot olivat kuitenkin todella suuria. Opiskelijoiden riippuvuutta mediaan ei ehkä ole kliinisesti todistettu, mutta heidän himonsa mediavälineitä kohtaan on totta. Ja niin on myös sen myötä tulevat levottomuus ja masennus. Suurin osa tunnusti, että on henkisesti todella vaikeaa olla päivä ilman mediavälineitä. Ilman tietokonetta tai kännykkää ei ollut myöskään mitään tekemistä.

“I didn’t use my cell phone all night. It was a difficult day… a horrible day. After this, I CAN’T LIVE WITHOUT MEDIA! I need my social webs, my cell phone, my Mac, my mp3 always!”

Monille olo ilman mediavälineitä toi tunteita yksinäisyydestä ja syrjinnästä. Myös viha nosti päätään.

“I realized that I was having hostile thoughts towards those students who were walking around texting. I was jealous of them and it literally felt like some sort of withdrawal.”

Kaikista välineistä ilman kännykkää eläminen oli suurin ponnistus opiskelijoille. Puhelimella tekstataan, tsekataan Facebook-päivitykset, katsotaan netistä tietoa sekä twiitataan Twitter-viestejä. Kun puhelin otetaan pois, ovat kaikki yhteydet kadoksissa ja se näkyy myös opiskelijoiden reaktioissa.

  • “I just got a Droid last month and am very attached to it as I am constantly sending and receiving emails, checking Facebook and playing different games or using applications. Our cell phones have become such a large part of our lives, it is the one thing I always have with me at all times.
  • I literally had to have my friend hide my phone so I wouldn’t check it by accident.”
  • “It becomes a normal task to look at my phone every few minutes, yes minutes.”

Tutkimus oli siis tehty opiskelijoiden keskuudessa, mutta uskon, että tulokset ovat yleistettävissä suurimpaan osaan meistä. Erilaisista mediavälineistä on tullut niin arkipäiväisiä, että olo ilman on orpo ja syrjäytynyt.

Kun nyt lähdet vaikkapa viettämään juhannusta mökille, mieti onko kännykkä taskussasi koko ajan vai pystytkö jättämään sen pirtin pöydälle päiväksi. Onko olosi jännittynyt tai levoton vai pystytkö olemaan ilman kädenjatketta pitkään ilman suurempia tunnekuohuja. Ilman, että katsot jatkuvasti onko joku soittanut tai tekstannut, mitä Facebook-päivityksiä on tullut tai mitä lehdet puhuvat.

Alla vielä tutkimuksen myötä tehty “Addiction grid”, jossa näkyy opiskelijoiden lausuntoja 24 tunnin mediapimennon jälkeen (klikkaa suuremmaksi):

Addiction grid

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.