Header image

Teinit haluavat televisioon?

Posted by Ulla Harju in Toimittaja | Viestintä ja media

Onkohan laskutaidossani jotain vikaa? Eri media-alan kouluista valmistuu nimittäin neljä toimittajaa yhtä vapautuvaa työpaikkaa kohti. Media-alan kouluihin on helppo päästä, ongelmana kun on ammattikorkeakouluopetuksen ylitarjonta. Koulutuspaikkoja on siis enemmän kuin mitä töitä on, ja silti tänäkin syksynä medianomi-koulutukset ja yliopistojen viestintäkoulutukset täyttyvät viimeistä penkkiä myöten innokkaista opiskelijoista.

Vanha virsi, te sanotte, ja tätähän tapahtuu joka alalla. Varmasti niinkin, mutta media-ala kuulemma koetaan nuorten keskuudessa – vertaus naurattaa minuakin – MEDIAseksikkääksi. Mediakoulutus on mukamas helppo tie teinille päästä television tähtijuontajaksi (chattiin) tai matkustavaksi huipputoimittajaksi ulkomaille (juttureissu oman kunnan ulkopuolelle on jo luksusta). Mutta helpompaa ”tähtitoimittajaksi” tuleminen on kuitenkin ilman koulutusta, ja uskonpa, että tämän tiedostaa myös suurin osa teineistä.

Vinkkinä siis tähtitoimittajiksi haluaville teineille, että alkakaa mieluummin missiksi, BB-tähdeksi tai vaikkapa urheilijaksi, jos haluatte pikalipun televisioon. Tämä tie vie nopeammin telkkariin kuin mikään koulutus ikinä.

 

Näkisittepä muuten joitakin työpaikkailmoituksia, joissa media-alan työntekijöitä haetaan. Tulevan työntekijän pitäisi olla moniosaaja: tiedottaja ja toimittaja, valokuvaaja, sosiaalisen median asiantuntija, graafinen suunnittelija ja siinä samalla tietysti myös kahvinkeittäjä ja kokousjärjestäjä. Kun vielä hallussa ovat editointiohjelmat, videokameran käyttö sekä www-sivujen kiemurat, voi ehkä olla oikea ihminen hommaan. Eikä tietenkään pidä unohtaa vuosien kokemusta vastaavista tehtävistä ja yliopistokoulutusta. Huomaatteko edellisestä saman paradoksin kuin minä?

Media-alan koulutusta kritisoidaan kuitenkin usein (ja syystä), koska valmistuneille toimittajille ei ihan oikeasti riitä töitä ja ala on täynnä pätkätyöläisiä. Muistutan kuitenkin tässä samassa, että media-alan koulutuksesta valmistuu paljon muitakin ammattinimikkeitä kuin vain toimittajia/journalisteja. Medianomi voi olla vaikkapa käsikirjoittaja, graafinen suunnittelija, kuvaaja, leikkaaja, äänittäjä, käsikirjoittaja tai vaikkapa tuottaja niin kuin omassa tapauksessani. Ei sillä, että näillekään työntekijöille välttämättä aina töitä riittäisi…

Ja vielä: ihmettelen aina syvästi, miksi kaikkialla kritisoidaan vain ja ainoastaan ammattikorkeakoulujen koulutuspaikkatarjontaa. Miksi ei ikinä kysytä, mitä yliopistojen viestinnän koulutuksissa tehdään? Omasta kokemuksesta voin sanoa, että ammattikorkeakoulussa opin muutakin kautta kuin kirjoista. Ei kai se ole vain huono asia?

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.