Header image

Älä kopioi, äläkä varasta!

Posted by Ulla Harju in Rento Design | Yrittäjyys

Saanko nyt sanoa suoraan. Tekijänoikeusasiat ovat sieltä jostain – ja syvältä sieltä.

Tarkoitukseni ei ole väheksyä kenenkään tekijänoikeuksia, joten älä vielä teilaa! Tekijänoikeudet ovat erinomainen ja välttämätön asia kaikille, jotka luovat jotakin työssään. Hyvä esimerkki tästä on itsenäisyyspäivän aikaan sattunut tapaus, jossa suomalaisen valokuvaajan kuva Linnan juhlista ja Angry Birds -puvusta levisi kulovalkean tavoin maailman nettilehdissä – ilman lupaa tietenkin. Onneksi tämä tapaus saatiin selvitettyä.

Tarvitsen itsekin tekijänoikeuksia työssäni ja yrityksessäni, joten en väheksy oikeuksia sinänsä. Tarkoitukseni onkin vain ilmaista, että tekijänoikeudet ovat syvä ja upottava suo, josta ei aina ota selvää. Ne eivät ole mitenkään helppo ja selvä asia – varsinkaan asiaan vihkiytymättömälle.

Read it 'n' wear itOlemme selvittäneet uutta verkkokauppaamme Rento Designia varten tekijänoikeuksia liittyen tuotteisiin, joita olemme kehittäneet myyntiä varten. Teemme laukkuja ja läppärin suojia sekä kaikkea muuta mukavaa vanhoista, jo kierrätykseen menevistä muoti- ja sisustuslehdistä. Soitinkin alan suomalaiseen laitokseen eli Kopiostoon kysyäkseni, että miten saamme käyttää näiden lehtien sivuja. Ajattelin, että vastaus tulee varmasti kuin apteekin hyllyltä, onhan paikka kyseisten asioiden asiantuntija. Mutta eihän se niin helppoa sitten ollutkaan. Alustava vastaus oli:

 

Kyllä mä luulen, että niitä saa käyttää, mutta en ole kyllä ihan varma. Mun täytyy selvittää tätä asiaa. Saanko palata asiaan heti huomenna?

Saat, mutta kun et palaa – vastaus nimittäin viipyi yli viikon hoputteluista huolimatta. Asia olikin ilmeisesti hieman vaikeampi tulkita. Kyseessä kun ovat lehtien sivut ja ne ovat tuotteissamme periaatteessa luettavissa. Samoin tuotteissa näkyvät myös valokuvat, joita lehdissä on käytetty.

Kopiostosta emme loppujen lopuksi vastausta asiaan saaneet – tuloksena oli vain kasa erilaisia pointteja, mitä me voimme ottaa tavalla tai toisella huomioon jotenkin ehkä tai sitten ei, kun teemme materiaalia tuotteisiin. Erittäin selvää siis.

No, tämänkin paasauksen jälkeen asia onneksi selvisi. Saimme Kopiostolta yhteystiedot Aalto-yliopistoon ja siellä lakimies Maria Rehbinderiin. Hän osasi vastata kysymykseemme heti ja lopputuloskin oli onneksi meille mieluinen. Eli tuotteemme ovat onneksi pian myynnissä.

Mikä sitten on asian opetus. Tekijänoikeudet ovat vaikeita asioita, ja kehotankin jokaista teitä miettimään ja selvittämään asia ennen kuin toimitte. Vaikka tie voi olla pitkä, niin se on sen arvoinen. Kukaan ei halua lakimiehiä koputtelemaan ovelle jälkikäteen.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

7 Responses