Header image

Älä kopioi, äläkä varasta!

Posted by Ulla Harju in Rento Design | Yrittäjyys

Saanko nyt sanoa suoraan. Tekijänoikeusasiat ovat sieltä jostain – ja syvältä sieltä.

Tarkoitukseni ei ole väheksyä kenenkään tekijänoikeuksia, joten älä vielä teilaa! Tekijänoikeudet ovat erinomainen ja välttämätön asia kaikille, jotka luovat jotakin työssään. Hyvä esimerkki tästä on itsenäisyyspäivän aikaan sattunut tapaus, jossa suomalaisen valokuvaajan kuva Linnan juhlista ja Angry Birds -puvusta levisi kulovalkean tavoin maailman nettilehdissä – ilman lupaa tietenkin. Onneksi tämä tapaus saatiin selvitettyä.

Tarvitsen itsekin tekijänoikeuksia työssäni ja yrityksessäni, joten en väheksy oikeuksia sinänsä. Tarkoitukseni onkin vain ilmaista, että tekijänoikeudet ovat syvä ja upottava suo, josta ei aina ota selvää. Ne eivät ole mitenkään helppo ja selvä asia – varsinkaan asiaan vihkiytymättömälle.

Read it 'n' wear itOlemme selvittäneet uutta verkkokauppaamme Rento Designia varten tekijänoikeuksia liittyen tuotteisiin, joita olemme kehittäneet myyntiä varten. Teemme laukkuja ja läppärin suojia sekä kaikkea muuta mukavaa vanhoista, jo kierrätykseen menevistä muoti- ja sisustuslehdistä. Soitinkin alan suomalaiseen laitokseen eli Kopiostoon kysyäkseni, että miten saamme käyttää näiden lehtien sivuja. Ajattelin, että vastaus tulee varmasti kuin apteekin hyllyltä, onhan paikka kyseisten asioiden asiantuntija. Mutta eihän se niin helppoa sitten ollutkaan. Alustava vastaus oli:

 

Kyllä mä luulen, että niitä saa käyttää, mutta en ole kyllä ihan varma. Mun täytyy selvittää tätä asiaa. Saanko palata asiaan heti huomenna?

Saat, mutta kun et palaa – vastaus nimittäin viipyi yli viikon hoputteluista huolimatta. Asia olikin ilmeisesti hieman vaikeampi tulkita. Kyseessä kun ovat lehtien sivut ja ne ovat tuotteissamme periaatteessa luettavissa. Samoin tuotteissa näkyvät myös valokuvat, joita lehdissä on käytetty.

Kopiostosta emme loppujen lopuksi vastausta asiaan saaneet – tuloksena oli vain kasa erilaisia pointteja, mitä me voimme ottaa tavalla tai toisella huomioon jotenkin ehkä tai sitten ei, kun teemme materiaalia tuotteisiin. Erittäin selvää siis.

No, tämänkin paasauksen jälkeen asia onneksi selvisi. Saimme Kopiostolta yhteystiedot Aalto-yliopistoon ja siellä lakimies Maria Rehbinderiin. Hän osasi vastata kysymykseemme heti ja lopputuloskin oli onneksi meille mieluinen. Eli tuotteemme ovat onneksi pian myynnissä.

Mikä sitten on asian opetus. Tekijänoikeudet ovat vaikeita asioita, ja kehotankin jokaista teitä miettimään ja selvittämään asia ennen kuin toimitte. Vaikka tie voi olla pitkä, niin se on sen arvoinen. Kukaan ei halua lakimiehiä koputtelemaan ovelle jälkikäteen.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

7 Responses

 • Paula says:

  Ihanaa että asia selvisi!!!! Odottelen jo malttamattomasti tuotteita nettikauppaan, nimittäin ne mistä olen vilauksen nähnyt ovat kertakaikkiaan vastustamattoman mielettömän mahtavia!!!!!!!!!

  • Marie says:

   Yhdyn edelliseen kommenttiin!Onnea matkaan! Verkkokaupan avautumista innokkaana odottelen!

   • Ulla Harju says:

    Kiitoksia!
    Huomenna (vinkkinä vaan) on tarkoitus laittaa kauppa auki ihan virallisesti. Tosin vielä eivät nuo Read it ‘n’ wear it – tuotteet ole saatavilla, mutta pian pian pian ovat nekin. Eilen oli nimittäin materiaalin hakumatka… Tervetuloa vaan tutustumaan ja shoppaamaan!

 • Juha S. says:

  Ja tekijänoikeusongelmien määrä vain kasvaa mitä enemmän siirrytään digiaikaan. Koko ajan on enemmän ja enemmän sisällöntuottajia, joilla ei ole hajuakaan minkäänlaisista immateriaalioikeuksista. Näkyy aika selvästi esimerkiksi blogimaailmassa. Soppaa hämmenttää vielä se, että nyt tuotetaan paljon materiaalia epäkaupalliseen käyttöön. Jos rahallisesti meinaa jostain matskusta hyötyä, niin silloin tekijänoikeudet ovat jo selvempiä, mutta entäs sitten kun Matilda 10v käyttää luvattomasta jotain valokuvaa nettisivuillaan. Kuka ehtii ja jaksaa ja kehtaa alkaa näitä metsästää? Mutta mitäs sitten kun Suuryritys Oy lainaa luvatta Matildan blogista tekstin pätkää kampanjaansa. Kuka uskaltaa ja pystyy tekemään asialle jotain? Jännittäviä aikoja…

  • Ulla Harju says:

   Hyvä pointti, Juha! Matildahan ei voi millään ihan oikeasti tietää, mitä tekijänoikeudet tarkoittavat. Niitä kun ei vielä tuon ikäisenä koulunpenkillä opeteta, joten Matildan tapauksessa asia voidaan laittaa tietämättömyyden piikkiin. Mutta entä sitten isot yritykset tai jopa suuret media/lehtitalot maailmalla, kuten Angry Birds -kuvan tapauksessa? Kyllä heillä pitäisi olla vastuu teoistaan ihan oikeasti. Mutta tietysti myöskään kaikkien isojen yritysten työntekijät eivät ole valitettavasti tekijänoikeuksien ammattilaisia (tai eivät syystä tai toisesta niistä välitä) ja varsinkin silloin ongelmia ilmenee. Kuka ottaa tästä vastuun?
   Ja totta on myös, että millään kaikkea tätä toimintaa ei pysty valvomaan. Tosin viittaan edelleen Angry Birds -kuvan tapaukseen ja sanon, että onneksi myös sosiaalinen media tänä päivänä luo paineita ja nostaa tapetille asioita melko tehokkaasti. Mutta yleisesti ottaen, jos joku päättä lainata esimerkiksi tätä blogikirjoutustani tuolla jossain, niin tuskinpa minä siitä ensimmäisenä tietää saan saatika siitä hyödyn tai saan tunnustusta.
   Todella jännittäviä aikoja…

 • koivulahti says:

  Onneksi asia selvisi teille eduksi. Itsekin printtikuosien kanssa tulin joskus törmänneeksi samaan ongelmaan, mutta emme joutuneet hakemaan vastausta sentään ihan noin moniportaisesti 😀

  Itsellä osa omasta toimeentulosta tulee tekijänoikeuksien tuottamista käyttökorvauksista (Teosto/Gramex) ja pitää kyllä sanoa että elämme mielenkiintoisia aikoja niiden osalta. Ei ole nimittäin ihan varmaa, että mulla noita tuloja on välttämälttä lainkaan enää viiden vuoden päästä… Haastetta ainakin piisaa, kun tekijänoikeuskorvausten alas ajamiseksi on perustettu jo ihan kokonainen puoluekin.

 • Ulla Harju says:

  Kiitos Samuli kommentistasi!

  Tekijänoikeudet puhuttavat ja tulevat puhuttamaan myös jatkossa. Jos mikään muu asia ei ole oikeuksista puhuttaessa tällä hetkellä varmaa, niin se on.

  Toivotaan kuitenkin, että puhuminen oikeuksista myös auttaa niiden hallitsemisessa ja oikeudenmukaisuudessa. Itse olen aika ylpeä niistä muutamasta sadasta ihmisestä, jotka jättivät allekirjoittamatta Sanoma Magazinen Freelancer-sopimuksen, koska free-sopimus polkee aika kovasti toimittajan/valokuvaajan/jne. tekijänoikeuksia.

  Tsekatkaa enemmän tästä linkistä:
  http://www.pekkapotka.com/artikkelit/2012/2/20/smf-vastaan-freelancer.html